جستجو
Close this search box.

SSD

فهرست مطالب

جدیدترین مطالب

Picture of عبدالرضا رضایی

عبدالرضا رضایی

ام.آی.اس الکترونیک

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هارد SSD چیست؟

در پاسخ به سؤال هارد SSD چیست؟ باید بگوییم که SSD مخفف کلمه Solid State Drive به معنای درایو حالت جامد است. همچنین نوعی کارت حافظه جهت ارتقای سرعت و کمک به کارت گرافیک لپ‌تاپ شما و ابزار ذخیره‌سازی حرفه‌ای جهت ذخیره داده‌ها محسوب می‌شود.

SSD یا درایو جامد، جایگزین هارد دیسک‌های سنتی یا HDD در رایانه‌ها شده‌اند که مانند حافظه‌های USB از هیچ قطعه متحرکی استفاده نمی‌کنند و ذخیره‌سازی اطلاعات را روی میکروچیپ‌ها انجام می‌دهند. در طرف دیگر، هارد دیسک‌ها از بازوی مکانیکی و هد خواندن و نوشتن که روی پلاترها در حال حرکت است برای ذخیره‌سازی و خواندن اطلاعات آن استفاده می‌کنند که این تفاوت باعث می‌شود تا هاردهای SSD عملکرد بسیار سریع‌تری نیز داشته باشند.

اس‌اس‌دی‌ها معمولاً از حافظه فلش مبتنی بر NAND استفاده می‌کنند. این تکنولوژی نوعی حافظه پایدار است به این معنی که با خاموش‌شدن یا قطع جریان برق اطلاعات ذخیره شده در آن پاک نخواهند شد. همچنین به‌جای استفاده از بازوهای مکانیکی از یک تراشه تعبیه شده موسوم به کنترلر جهت عملیات خواندن داده‌ها استفاده می‌کنند. گفتنی است که SSD-ها در هر جایی که هارد دیسک قابل نصب باشد مورد استفاده قرار می‌گیرند. به‌عنوان‌مثال در محصولاتی مانند رایانه‌های شخصی (PC)، لپ‌تاپ، دوربین‌های دیجیتال، پخش‌کننده‌های موسیقی دیجیتال، گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها استفاده می‌شوند و قیمت بالاتری نیز نسبت به HDD دارند.

ویژگی های اصلی درایو SSD چیست؟

حال که دانستید هارد SSD چیست، گفتنی است که کسب‌وکارهایی که نیاز به ‌سرعت بالا برای انجام کارهایشان با سیستم‌ دارند، باعث افزایش تقاضا و همچنین توسعه SSD-ها شده‌اند. از آن جایی که اس‌اس‌دی‌ها تأخیر کمتری در پردازش اطلاعات نسبت به هارد دیسک‌ها ارائه می‌‌دهند، می‌توانند به‌صورت کارآمدتری علاوه بر کنترل حجم کاری سنگین‌، مدیریت داده‌ها را نیز آسان‌تر کنند. به‌علاوه SSD-ها از صدای کم‌تری برخوردارند و انرژی کمتری نیز مصرف می‌کنند.

از دیگر ویژگی‌های SSD-ها وزن کمتر آن‌ها نسبت به هارد دیسک‌های قدیمی است که برای لپ‌تاپ‌ها و دستگاه‌های کوچک‌تر مثل موبایل و تبلت و دیگر موارد مناسب‌ هستند. حافظه‌های SSD در انواع ظرفیت‌های ذخیره‌سازی، برای خرید موجود هستند که از حدود 120 گیگابایت شروع می‌شود و به 30 ترابایت نیز می‌رسد. امروزه رایج‌ترین اندازه‌های SSD بین 250 تا 500 گیگابایت ظرفیت دارند که فضای زیادی را برای نگهداری سیستم‌عامل، برنامه‌ها، بازی‌ها و فایل‌های شخصی شما ددر اختیارتان قرار می‌دهد.

مزیت هارد SSD

اولین مزیتی که ssd-ها نسبت به هارد دیسک‌های قدیمی دارند و قصد داریم به اشاره کنیم، عملکرد الکترونیکی است که در مقایسه با حالت‌های فیزیکی قبلی بسیار عملکرد سریع‌تری را از خود نشان می‌دهند؛ چون در زمان خواندن و نوشتن داده‌ها از ابزار مکانیکی استفاده نمی‌کنند. همچنین این نوع از درایوها در برابر آسیب‌هایی مانند ضربه خوردن، افتادن، گردوغبار و حتی آب مقاومت بسیار بالایی دارند.

به دلیل عدم وجود قطعات متحرک در درایو حالت جامد باعث می‌شود تا نیاز به برق‌رسانی به قطعات به‌طورکلی حذف شود که در نتیجه مصرف انرژی به طور قابل‌ملاحظه‌ای کم و عمر باتری بسیار بالا می‌رود. همان‌طور که احتمالاً می‌دانید، کاهش مصرف انرژی همواره با کاهش گرما همراه است که منجر به بالارفتن سرعت عملکرد دستگاهتان خواهد شد و در نهایت عمر مادربرد را به‌صورت قابل‌توجهی بالا می‌برد.

معایب هارد SSD

در حال حاضر اگر از اس‌اس‌دی‌های باکیفیت استفاده کنید، هیچ عیبی نمی‌توان برای این نوع حافظه در نظر گرفت و در واقع معایب هارد SSD کلیدواژه غلطی است؛ چون اگر اصولی هارد را خریداری کنید، یا هیچ مشکلی روبرو نخواهید شد. تنها مواردی که می‌توان در این بخش به آن اشاره کرد، قیمت بالای این نوع حافظه نسبت به HDD و بازیابی اطلاعات است. اگر اطلاعات شما دچار مشکل شود این فرایند زمان‌بر می‌تواند گران باشد، چرا که داده‌های تراشه‌های آسیب‌دیده ممکن است قابل بازیابی نباشند.

اگر قصد خرید هارد اکسترنال را دارید و پیش از آن به دنبال کسب اطلاعات کافی درباره مدل‌های مختلف آن هستید، ما نیز در مقاله معرفی بهترین هارد اکسترنال به معرفی انواع هارد اکسترنال خواهیم پرداخت تا با مقایسه آن‌ها و در نظرگرفتن نیاز خود بهترین انتخاب را داشته باشید.

جدول مقایسه هارد SSD با HDD

جدول زیر قصد داریم به مقایسه هارد SSD و HDD بپردازیم تا بتوانید به طور کامل متوجه فرق‌های آن‌ها شوید.

ویژگی‌ها هارد (SSD (Solid State Drive هارد HDD (Hard Disk Drive)
قیمت گران ارزان
قابلیت رمزگذاری پشتیبانی از قابلیت رمزگذاری FDE در برخی مدل‌ها پشتیبانی از قابلیت رمزگذاری FDE در برخی مدل‌ها
لرزیدن به علت عدم وجود قطعه متحرک لرزش ندارد. چرخش پلاترها باعث به وجو آمدن لرزش می‌شود.
میزان مصرف انرژی مصرف کم انرژی

به طور میانگین 2 تا 3 وات مصرف می‌کند که باعث صرفه‌جویی در مصرف باتری بیش از 30 دقیقه خواهد شد.

مصرف بالای انرژی

به طور میانگین 6 تا 7 وات مصرف می‌کند که باعث مصرف بیشتر باتری خواهد شد.

طول عمر 2 میلیون ساعت 1.5 میلیون ساعت
سرعت بازکردن فایل تا 30 درصد سریع تر از HDD سرعت پایین‌تر از SSD
سرعت نوشتن 200 تا 550 مگابایت در ثانیه 50 تا 120 مگابایت در ثانیه
میزان ظرفیت نوت بوک تا 1 ترابایت

دسکتاپ‌ تا 4 ترابایت

نوت بوک تا 4 ترابایت

دسکتاپ‌ تا 10 ترابایت

حرارت تولید شده به دلیل مصرف کم انرژی و عدم وجود قطعات متحرک تولید گرما بسیار کم است. به دلیل مصرف بالای انرژی و  وجود قطعات متحرک تولید گرما دارد.
تاثیر میدان مغناطیسی تاثیر ندارد. تاثیر دارد و باعث پاک شدن اطلاعات نیز می‌شود.
صدا ندارد دارد
مدت زمان بالا آمدن سیستم عامل حدود 10 الی 13 ثانیه حدود 30 الی 40 ثانیه

انواع حافظه SSD

امروزه انواع مختلفی از SSD در بازار وجود دارد. احتمالاً اصطلاحات SATA، NVMe، PCIe و M.2 را شنیده‌اید، اما اطلاعی از اینکه چه کاربردی دارند ندارید. برای شروع باید بگوییم که انواع مختلف SSD عمدتاً به رابط اتصال بین واحد ذخیره‌سازی، رایانه یا سرور بستگی دارد. در ادامه به بررسی آن‌ها خواهیم پرداخت.

SATA: اولین نوع رابطی که با SSD ها استفاده می‌شود، SATA یا به عبارتی Serial Advanced Technology Attachment نام دارد که یکی از رایج‌ترین رابط های مورد استفاده بین هارد دیسک‌ها و دستگاه‌های ذخیره‌سازی است. SATA سرعتی برابر با 600 مگابایت بر ثانیه ارائه می‌دهد که این سرعت می‌تواند برای اکثر نوت‌بوک‌ها و رایانه‌های شخصی مناسب باشد و به همین دلیل از محبوبیت بالایی نیز برخوردار شده است.

کانکتورهای SATA در اندازه کوچک‌تری نیز عرضه می‌شوند که به آن مینی SATA یا mSATA گفته می‌شود. از بین کانکتورهای اس اس دی، SATA کندترین آن‌ها محسوب می‌شود؛ اما همچنان سرعت انتقال داده‌های آن تا 5 برابر از HDD-ها سریع‌تر است.

NVMe: درایو Non-Volatile Memory Express یا NVMe نوعی اس اس دی است و سرعت تبادل داده‌های آن به 2600 مگابایت بر ثانیه می‌رسد که این سرعت تقریباً 5 برابر سریع‌تر از SSD-های SATA است. درایوهای جامد NVMe جدیدتر از SATA هستند و معمولاً از اتصال PCIe استفاده می‌کنند که در ادامه با جزئیات بیشتر به آن خواهیم پرداخت.

حافظه‌های NVMe گران‌تر از درایو SATA هستند و معمولاً به انرژی بیشتری نیاز دارند. به همین دلیل است که از آن‌ها فقط برای موارد خاص مانند مشاغلی که پردازش داده و سرعت انتقال بالا در کارشان اولویت قرار دارد استفاده می‌شوند.

PCIe :PCIe یا peripheral component interconnect express رابطی است که برای اتصال مستقیم کارت‌های گرافیکی با کارایی بالا به مادربرد استفاده می‌شود. وقتی SSD-های NVMe از کانکتورهای PCIe استفاده می‌کنند قادر به ارائه سریع‌ترین سرعت پردازش و انتقال داده خواهند بود. با این حال، این تفاوت در سرعت یا پهنای باند، هنگام کار با فایل‌های حجیم 50 گیگابایتی یا بیشتر نمایان می‌شود و حین راه‌اندازی ویندوز یا اجرای یک بازی، تفاوت چندانی با SSD-های معمولی مشاهده نخواهید کرد.

M.2: کانکتور M.2 که پیش‌تر به‌عنوان نسل بعدی NGFF شناخته می‌شد، این تضمین را به شما می‌دهد که SSD به سریع‌ترین سرعت ممکن یعنی بیش از 2600 مگابایت بر ثانیه می‌رسد. اگر مادربرد کامپیوتر شما کانکتور M.2 ندارد، در عوض از یک درایو PCIe با کانکتور M.2 برای اتصال NVMe SSD به مادربرد استفاده می‌کند. اما اگر مادربرد رایانه از قبل دارای کانکتور M.2 باشد، آن را با برچسب «SATA M.2» یا «NVMe M.2» مشاهده خواهید کرد. با این حال، اگر مادربرد هیچ‌کدام از گزینه‌های پیشین را نداشته باشد و دارای یک کارت PCIe با کانکتور M.2 داخلی باشد، با عنوان «PCIe NVMe M.2 SSD» شناخته می‌شود. همچنین گفتنی است که کانکتور M.2 اندازه نسبتاً کوچکی دارد و جایگزین mSATA محسوب می‌شود. کانکتور M.2 با SATA ،PCIe و حتی USB 3.0 نیز سازگاری دارد.

سخن آخر

شاید SSD-ها قیمت بالاتری نسبت به هارد دیسک‌های قدیمی‌تر داشته باشند اما با توجه به سرعت و دقت بسیار بالایی که می‌توانند به کاربران ارائه دهند از هر نظر بهتر هستند. برای خرید یک هارد خوب ابتدا باید بدانید که نوع حافظه SSD لپ‌تاپ شما چیست و چه کاربردی دارد و سپس نسبت به خرید آن اقدام کنید. از همین این رو سعی کردیم تا در این مقاله به‌صورت جامع درباره هارد SSD چیست؟ صحبت کنیم. امیدواریم این مقاله برایتان مفید واقع شده باشد.

پرسش‌های متداول

نحوه نگهداری از هارد SSD به چه صورت است؟

از آنجایی که درایو های جامد بر خلاف HDD ها که نسبت به ضربه حساس هستند، مقاوم‌تر به نظر می‌رسند، به نگهداری پیچیده‌ای نیاز ندارند. اما به دلیل قیمت بالاتری که دارند باید در نگهداری آن‌ها به‌منظور بالابردن عمرشان دقت لازم را به کار برد.

بررسی نوع درایو SSD و HDD به کمک PowerShell در ویندوز 10 به چه صورت است؟

با فشردن دکمه‌های Win + X و انتخاب گزینه Windows PowerShell (admin) پنجره‌ای به شما نمایش داده می‌شود. در این صفحه با تایپ عبارت Get-PhysicalDisk و فشردن کلید Enter نوع درایو سیستم به شما نمایش داده می‌شود.